Матеріали автомобільних чохлів

Матеріали автомобільних чохлів

Автомобільні чохли – це недороге та ефективне рішення, яке дозволяє прикрасити, оновити чи рішуче змінити інтер'єр машини. Крім декоративної функції, чохли захищають заводську обшивку та продовжують термін її служби. Купівля автомобільних чохлів також актуальна для недорогих комплектацій, в яких якість штатної обшивки часто бажає кращого.

Питання вибору автомобільних чохлів може здатися занадто простим, але все ж таки вимагає розуміння певних особливостей. Якщо ви хочете придбати якісний аксесуар, який прослужить вам довгі роки, необхідно трепетно ​​підійти до вибору моделі та матеріалів.

У цій статті ми докладно розглянемо матеріали, які застосовуються при виробництві сучасних автомобільних чохлів, а також розповімо коротко про види. Детальну інформацію про види чохлів ви можете знайти у нашій статті “Як вибрати автомобільні чохли”.

Види чохлів для авто

Універсальні – поширений та недорогий вид чохлів, який найчастіше має середню або низьку якість. Чохол пошитий таким чином, щоб підходити на сидіння різних форм та розмірів. Універсальність чохлів має і зворотний бік. У більшості випадків такі чохли сідають не ідеально, починають зміщуватися під час руху і швидко зношуються. Універсальність чохлів також б'є по естетичній складовій і виглядають універсальні аксесуари значно гірші за модельні.

Модельні чохли. Модельні чохли виготовляються за лекалами для кожної моделі автомобіля, тому чітко повторюють усі контури та вигини сидінь. Для виробництва модельних аксесуарів також використовують більш якісний та зносостійкий матеріал. Завдяки ідеальній посадці, універсальні чохли гармонійно вписуються в інтер'єр автомобіля та мають презентабельний зовнішній вигляд. Вартість модельних аксесуарів буде дорожчою, але виправдає себе високою якістю та тривалим терміном експлуатації.

Особливості матеріалів

Сучасний ринок автомобільних чохлів пропонує широке розмаїття матеріалів, серед яких:

- велюр;

- тканина;

- натуральна шкіра,

- екошкіра;

- алькантару;

- вініл;

- хутро (в основному накидки);

- поліестер;

- жаккард.

Кожен із матеріалів має свої переваги та недоліки, а також відрізняється особливостями догляду. Розглянемо найпопулярніші види матеріалів докладніше.

Велюр

Приємний візуально та тактильно, велюр є досить недорогим рішенням для оновлення салону. Матеріал добре зберігає температуру, тому забезпечує комфортну поїздку у літній та зимовий період. Велюр досить широко представлений на ринку в різних дизайнерських рішеннях та колірних відтінках.

Основним недоліком матеріалу є вимогливість до догляду. До велюру швидко пристають пил та дрібні частинки забруднень. Для підтримки привабливого зовнішнього вигляду, чохлам потрібний регулярний догляд, а при складних забрудненнях - хімчистка.

Тим не менш, існують чимало любителів цього приємного і красивого матеріалу. Велюр може стати гарним рішенням при рідкісній експлуатації авто або делікатних поїздок.

Жаккард

Жаккард відмінно тримає форму і має складне плетіння, що робить його досить стійким до зношування та міцним на розрив. Якість заводського жаккарда часто нижча за середню, але сучасні чохли більш зносостійкі і можуть похвалитися тривалим терміном служби.

Якісний жаккард не надто вимогливий до догляду та підійде для повсякденних поїздок. Звичайно, якщо маленькі діти або домашні тварини є частими пасажирами вашого авто, варто віддати перевагу більш практичним матеріалам.

Жаккард може вимагати регулярного догляду при серйозних забрудненнях, але добре переносить прання і тривалий час зберігає прекрасний зовнішній вигляд. Варто також відзначити відмінну повітропроникність матеріалу та його ергономіку. Чохли відмінно облягають заводську обшивку і при правильному монтажі їх складно відрізнити від штатних. Ще однією перевагою жаккарда є тривале збереження кольору навіть за прямих контактів із сонячними променями.

Алькантара чи штучна замша

Штучна замша набула широкого поширення не тільки у виробництві автомобільних чохлів. Міцний та стійкий до зносу матеріал практично не відрізняється від натуральної замші. Візуально і навпомацки алькантара повністю повторює натуральну замшу і виявити найменші відмінності зможуть лише професіонали. Збереження тепла взимку та влітку також роблять алькантару комфортним матеріалом для повсякденного використання. Бархатиста структура матеріалу має представницький вигляд і прикрасить салон будь-якого автомобіля.

Як і інші матеріали, алькантара має свої особливості догляду. До штучної замші також чіпляються частинки піску та пилу, але поверхневі забруднення можна легко прибрати спеціальною щіткою. Для підтримки первозданного стану рекомендується виконувати вологе чищення чохлів спеціалізованими засобами не менше одного разу на місяць. При серйозних забрудненнях повернути колишній лиск алькантари допоможе тільки хімчистка. Серед переваг матеріалу можна відзначити високу стійкість до стирання та тривалий термін служби при правильному догляді.

Екошкіра

Екошкіра є найбільш практичним та представницьким матеріалом з усіх перелічених вище. Чохли з екошкіри виглядають справді солідно, мають відмінну зносостійкість та їх легко чистити. Штучна шкіра є гіпоалергенним матеріалом, який повністю безпечний для людей та домашніх тварин.

Автомобільні чохли з екошкіри – це вибір естетів, любителів комфорту та просто практичних людей. Вартість чохлів дещо вища за аналоги, але дизайн аксесуарів і тривалий термін служби виправдовують покупку. Цей вид чохлів має бавовняну основу, на яку наноситься поліуретан. Для підтримки форми чохлів використовують підкладку з поролону. Товщина самої екошкіри може відрізнятися в залежності від виробника і становить 0,8-1мм.

Екошкіра має пористу структуру, яка зберігає відмінну повітропроникність навіть при тривалому контакті з іншими матеріалами. Вона не пропускає воду, добре переносить чищення та миття, а також не страждає від миючих засобів. 

Практичність штучної шкіри робить її ідеальним рішенням для повсякденного використання, а представницький вигляд не залишає конкурентів для ділових поїздок. Автомобільні чохли з екошкіри мають чималу вартість і щоб покупка виправдала себе тривалим терміном служби варто залишатися уважним до якості товару, що купується.

Що вибрати?

У ході вибору автомобільних чохлів важливо керуватися не лише особистими уподобаннями. Термін служби чохлів багато в чому залежить від характеру експлуатації та періодичності догляду. Якщо ви використовуєте автомобіль для повсякденної їзди, часто перевозите пасажирів, маленьких дітей або свійських тварин, варто віддавати перевагу невибагливим матеріалам, таким як екошкіра. Як менш дорогу альтернативу можна розглянути алькантару.

Якщо ви купуєте чохли для автомобіля вихідного дня, є любителем м'яких і вінтажних матеріалів, можете сміливо купувати велюр. Якщо ви хочете замінити заводську обшивку сидінь на новий, досить міцний і недорогий матеріал, зверніть увагу на чохли з жаккарда.

Модули для Opencart